Bezglutenowe owsiane ciasto z jabłkami
Pyszna szarlotka nadaje się na co dzień jak i na imprezę.
- Bez glutenu
Powyżej 60 minporcja dla 10 osób
Składniki
Baza
3
jajka
200
g
cukru
100
g
oleju
½
łyżeczka
soli
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
cukru wanilinowego
100
g
mleka lub śmietany
Ciasto
3-4
jabłko
Topping do ciasta
100
g
oleju
100
g
cukru
75
g
mąka bezglutenowa
150
g
mleka lub śmietany
1
łyżeczka
cukru wanilinowego
Miejsca
- Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Nasmaruj tłuszczem boki formy (śred. 26 cm), spód wyłóż papierem do pieczenia.
- Obierz i pokrój w koskę jabłka.
- Ubij jajka z cukrem, dodaj margarynę i połącz w jednolitą masę.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki i dodawaj do mieszanki na przemian z mlekiem. Ubijaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wlej ciasto do formy do pieczenia. Posyp pokrojonymi jabłkami.
- Piecz na dolnej półce piekarnika przez ok. 15 minut.
- Włóż wszystkie składniki polewy do rondla. Podgrzewaj, cały czas mieszając, do momentu zawrzenia.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i polej je równomiernie polewą. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 25-30 minut.
- Jeśli powierzchnia ciasta zaczyna ciemnieć przykryj ją papierem do pieczenia.