Skip to content

Bezglutenowe owsiane ciasto z jabłkami

Pyszna szarlotka nadaje się na co dzień jak i na imprezę.

  • Bez glutenu
Powyżej 60 minporcja dla 10 osób

Składniki

Baza
3  
jajka
200   g
cukru
100   g
oleju
½   łyżeczka
soli
1   łyżeczka
proszku do pieczenia
1   łyżeczka
cukru wanilinowego
100   g
mleka lub śmietany
Ciasto
3-4  
jabłko
Topping do ciasta
100   g
oleju
100   g
cukru
75   g
mąka bezglutenowa
150   g
mleka lub śmietany
1   łyżeczka
cukru wanilinowego

Miejsca

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  2. Nasmaruj tłuszczem boki formy (śred. 26 cm), spód wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Obierz i pokrój w koskę jabłka.
  4. Ubij jajka z cukrem, dodaj margarynę i połącz w jednolitą masę.
  5. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki i dodawaj do mieszanki na przemian z mlekiem. Ubijaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Wlej ciasto do formy do pieczenia. Posyp pokrojonymi jabłkami.
  7. Piecz na dolnej półce piekarnika przez ok. 15 minut.
  8. Włóż wszystkie składniki polewy do rondla. Podgrzewaj, cały czas mieszając, do momentu zawrzenia.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i polej je równomiernie polewą. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 25-30 minut.
  10. Jeśli powierzchnia ciasta zaczyna ciemnieć przykryj ją papierem do pieczenia.
  • Udostępnij